Нивото на витамин D в организма е свързано с риска от

...
Нивото на витамин D в организма е свързано с риска от
Коментари Харесай

Учени: Има връзка между нивата на витамин D и риска от фатален изход при коронавирус

Нивото на витамин D в организма е обвързвано с риска от гибел от ковид, считат английските специалисти. Точните механизми към момента не са ясни, само че откривателите се надяват, че приемът на добавки с витамина ще усили преживяемостта с COVID-19, написа 24 часа.
Витамин D може да играе значима роля за попречване на гибелта от ковид SARS-COV-2, настояват откриватели от фондацията на Queen Hospital и от университета в Източна Англия. Те пишат за това в публикация, оповестена на услугата за предпечат на Research Square. Основната функционалност на витамин D е да подсигурява усвояемостта на калция и фосфора от храни в тънките вътрешности. Изследователите проучиха данни за 20 страни, в това число Русия, Беларус и Украйна, оповестени през 2019 година, след което ги съпоставиха с каузи на смъртните случаи от COVID-19. Оказва се, че колкото по-голям е дефицитът на витамин D в популацията, толкоз по-голям е делът на смъртните случаи.
Връзката сред равнищата на витамин D и вирусните болести не е нова. По-ранни проучвания демонстрират, че естествените му равнища в кръвта – от 50 до 125 nmol/L, понижават риска от респираторни болести, в това число грип и туберкулоза. Най-ниските равнища на витамин D се следят при възрастни хора, които към този момент са изложени на риск. Изследователите допускат, че приемът на добавки с витамин D може да увеличи равнищата му в организма и да понижи рисковете.
„ Витамин D е гореща тематика, дискутираща плюсовете и минусите на необятно публикуваните хранителни добавки “, обявиха откривателите Марк Боланд от Университета в Окланд в Нова Зеландия и Алисън Авенел от университета в Абърдийн във Англия. Резултатите от работата, отдадена на избрани витамини, може да наподобява обещаваща, само че в реалност приемът на добавки рядко се трансформира в панацея и може да се предложи без да се вземат поради самостоятелните потребности, изясняват те. За да се приказва за безусловните изгоди от избрана добавка, са нужни рандомизирани, плацебо-контролирани изследвания.
За да помогнете на имунната система да се бори по-ефективно с ковид, можете да употребявате и уравновесена диета, настояват специалисти от университета в Саутхемптън. Диета, която включва зеленчуци, плодове, ядки, бобови растения, месо, риба и млечни артикули, обезпечава на организма витамини, минерали и други субстанции, значими за пълноценното действие на имунната система. Изследователите изясняват: витамините и минералите са нужни за синтеза и поддържането на антимикробната протеинова интензивност, диференцирането на клетките и фагоцитната интензивност. Те са значими и за поддържането на действието на лимфоцитите, за производството на цитокини и антитела. Въпреки че уравновесената диета взема решение доста проблеми, на процедура не всеки може да се придържа към нея, даже в развитите страни. Най-често в диетата се следи липса на витамини А, С, D и Е, магнезий и цинк. По-възрастните хора нямат витамин В6, дамите имат недостиг на фолиева киселина, желязо и мед. Липсата на избрани витамини и минерали зависи от района и обществената група, само че участва съвсем на всички места.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР